Skal dit hus males fra kælder til kvist – og ser du frem til at kunne nyde resultatet i form af strålende vægge i flotte farver? Så bør du sætte tid af til at gøre forarbejdet ordentligt.
Det nytter ikke noget blot at smøre et par liter maling ud over væggene uden først at reparere huller og revner og rense gammelt skidt væk. På den måde opnår du ikke den eftertragtede glatte og ensartede overflade, som får boligen til at fremstå flot og ny. Derfor er det en god idé at gå grundigt til værks i forbindelse med renovering af vægge – for eksempel ved at sørge for et godt stykke spartelarbejde.
Hvordan spartler man en væg?
Der er flere måder, hvorpå man kan spartle en væg. Hvilken metode du skal vælge, kommer helt og holdent an på væggens tilstand og beskaffenhed, og så selvfølgelig det resultat du ønsker at opnå.
Du kan vælge at udføre pletspartling, som grundlæggende består i lapning af huller, skrammer og revner i væggen ved hjælp af spartelmasse, eller du kan gå all in med en fuldspartling. Sidst nævnte mulighed er især velegnet til istandsættelse af vægge, hvor pudset er meget beskadiget, eller hvis du ønsker et helt særligt look.
I det følgende vil vi gennemgå begge muligheder, så du ved, hvilken en af dem du skal vælge.
Pletspartling – til reparation af puds
Når du står for at skulle sætte væggene i boligen flot i stand, er det vigtigt, at pudset er smukt og ensartet i overfladen. Pudset er det lag af mørtel, som skjuler murstenene og giver væggen sit blanke look.
Selv om det er på mode at fjerne pudset, således at man står tilbage med en bar murstensvæg på en enkelt væg, vil der stadig være tre vægge i rummet, som skal males på traditionel vis. Og her er det altså vigtigt, at du er flittig med spartel, spartelmasse og sandpapir.
Du bør sikre dig, at samtlige huller og revner er fyldt grundigt ud med spartelmasse. Dernæst skal du udjævne overgangen mellem spartelmasse og væg ved hjælp af sandpapir. På den måde kan du gøre pudset helt glat og ensartet i overfladen, så det er klar til enten opsætning af filt eller direkte påførelse af maling.
Fuldspartling – når pudset er defekt
Hvis væggene i din bolig igennem mange år har været dækket af tapet eller væv, vil du risikere, at pudset inden under er beskadiget. Indkapslet fugt kan få puds til at smuldre i en grad, så det ikke står til at redde.
I så tilfælde skal du pudse væggen op på ny. Dette kan ske ved en fuldspartling, hvor du ruller mørtel på murstenene. På den måde opnår du en flot og mat overflade, som du kan male direkte på.
Du kan også vælge at bruge indfarvet spartelmasse og dermed helt slippe for det efterfølgende malerarbejde. Og er du rigtig ferm, kan du ved en fuldspartling skabe flotte teksturer, som giver din væg et helt unikt udseende.
Lad en dygtig maler hjælpe dig med at sætte dine vægge flot i stand
Hvis du vil være helt sikker på, at de indledende øvelser bliver udført til et rent tolvtal, bør du overlade malerarbejdet til en professionel maler. Så er du sikret det flotteste resultat samt vægge, som kan holde sig pæne i mange år fremover.
Du kan altid få hjælp til istandsættelse af væggene hos din lokale MalerKanonen maler i Hillerød.