Hvis du er ked af dine ujævne, skrammede eller måske ligefrem hullede vægge, kan du med fordel læse med her. I det følgende kan du nemlig blive klogere på, hvorledes du selv kan sætte dine vægge flot i stand, så de bliver smukke og ensartede i overfladen.
Reparation af vægge kræver grundigt forarbejde
De fleste vægge er beklædt med et lag mørtel, som kaldes puds. Medmindre du har valgt af fjerne alt pudset, så kun den rå murstensvæg står tilbage – en praksis som er meget moderne og efterhånden også ret udbredt her til lands – vil det altså være pudset, du skal fokusere på, når du skal renovere dine vægge.
Hvis pudset er dækket med tapet, er det altid en god idé at fjerne dette, før du påbegynder istandsættelsen. Det nytter ikke noget blot at gå i gang med at spartle huller ud, når der sidder gammelt tapet. Dette vil ikke give den optimale basis for det efterfølgende malerarbejde, da malingen ikke vil kunne binde til underlaget.
Når tapetet er fjernet, vil du få et langt bedre overblik over pudsets tilstand og beskaffenhed. Hvis pudset er i fin stand og ikke smuldrer eller har store og dybe skrammer, kan du udbedre mindre skader ved hjælp af pletspartling.
Du skal selvfølgelig sørge for, at huller, revner og skrammer fyldes ud på en måde, så at væggen er helt jævn og plan bagefter. Og når spartelmassen er tørret, skal du slibe væggen fra gulv til loft med sandpapir.
Få den flotteste overflade med opsætning af filt
Revner i pudset kan skyldes sætningsskader i murværket. Disse revner kan sagtens fyldes ud med spartelmasse – men der er altid en risiko for, at der opstår nye revner.
Hvis du gerne vil være sikker på, at væggens overflade forbliver smuk og ensartet, når dit malerarbejde er færdiggjort, er det en god idé at opsætte glasfilt. Ved opsætning af filt kan du forhindre fremtidige revner i at slå igennem malingen og dermed ødelægge det flotte udtryk. Og så er filt utrolig nemt at male på.
Fuldspartling – når pudset er defekt
Er pudset inden under tapetet eventuelt blevet påvirket af fugt, kan det være smuldrende i konsistensen. Det betyder, at du skal i gang med at lægge helt nyt puds.
Til dette formål kan du for eksempel benytte dig af en teknik, der kaldes fuldspartling. Fuldspartling er et alternativ til konventionel maling af vægge, idet du i stedet pudser væggen op med indfarvet spartelmasse.
Reparation af buler i glasvæv
Er væggen beklædt med glasvæv, er det en del mere omstændeligt at skulle rykke det hele ned. Derfor kan du benytte en mere enkel metode, hvis du ønsker at fjerne et hul i væggen – for eksempel fra et spejl der har hængt på dit badeværelse.
Du starter med at rense hullet op, hvorpå du fylder det op med spartelmasse. Dernæst tager du et stykke fugtigt væv som i størrelse nogenlunde svarer til hullet, og limer det oven på spartelmassen. Så snart både væv og spartelmasse er tørret, kan du male oven på reparationen.
Lad din lokale maler sætte dine vægge i stand
Hvis du ønsker den optimale renovering af dine vægge, bør du overlade opgaven til din maler i Hillerød – så er du nemlig sikret det optimale resultat.